DOUBLE CLEANSING?

DOUBLE CLEANSING? YANG SELALU GUNA MAKEUP PERGI KERJA/KELAS PERNAH DENGAR 👀?

Mungkin ramai yang dah tahu, atau pernah dengar tapi masih blur lagi tentang double cleansing

So, hari ni FARMASI MARMIN nak kongsikan tentang double cleansing

👉Double cleansing tu apa🤔?

Double cleansing bermaksud kita cuci muka kita sebanyak dua kali.

Satu dengan oil based product dan satu lagi dengan water based product, pencuci muka yang biasa kita gunakan tu. Kebanyakan dari kita hanya gunakan water based product sahaja
Sebelum tu, kena faham dulu yang dekat muka kita ni ada dua jenis kotoran iaitu
1⃣kotoran yang berasaskan minyak seperti sebum, makeup, suncreen yang kita pakai, sel-sel kulit mati dan sebagainya dan
2⃣kotoran yang berasaskan air seperti peluh, kotoran dan debu.

👉Kenapa kena start buat double cleansing?

Air dan minyak tidak boleh bersatu dan sebab itulah kita tak boleh gunakan water based product untuk hilangkan kotoran yang berasaskan minyak ni.
Kalau hanya berharapkan kepada produk pencuci water based, lagi senang muka kita nak terdedah dengan jerawat, bleackhead dan whitehead
Ingat tak penyebab pada jerawat ialah pori muka yang tersumbat dengan produk-produk berminyak ni.
Kita pulak tak cuci, haa memang tersumbat lah liang pori kita

Dah nampak dah kelebihan double cleansing?
Secara ringkasnya double cleansing boleh:
✔️Membuang sebum yang berlebihan atau bahan berminyak yang dihasilkan oleh kelenjar pada kulit anda
✔️membersihkan liang tersumbat seperti blackheads dan whiteheads
✔️keluarkan kulit mati dan bahan make up

👉Susah ke nak buat double cleansing ?
1⃣Cuci muka dengan oil cleanser tanpa air
2⃣Gosok-gosok dan biarkan dalam 10 saat.
3⃣Bilas.
4⃣Guna water cleanser biasa, cuci muka dan bilas.
DONE. senang je

Chemifree Argan Oil dan Biore Cleansing Oil
😍CHEMFREE Argan Cleansing Oil
▶️Tidak mengeringkan kulit
▶️Tiada mineral oil
▶️Tiada alkohol
▶️Tiada paraben
▶️Tiada pewarna
▶️Tiada bahan daripada haiwan
▶️Tiada wangian tambahan
▶️Tiada bahan sintetik

😍BIORE Cleansing Oil
▶️Boleh membuang makeup yang sudah dipakai lama juga waterproof mascara
▶️Mengandungi bauan buah-buahan

JANGAN lupa klik “SHARE” untuk berkongsi pada kenalan anda artikel ini 😎
Boleh dapatkan di Farmasi Marmin (Peramu 8am-10pm) @ Ketapang (9am-10pm)
🌸Like fb page kami di fb.my/farmasimarmin
🚚Penghantaran ke rumah? shopee.com.my/farmasimarmin

Khairunnisa Niesa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *